Néma Tavasz

A Nemezetközi nőnap kitűnő alkalom arra, hogy megemlékezzünk az amerikai Rachel Louise Carlsonról, a Silent Spring című kötet szerzőjéről. A tengerbiológus, ökológus és író nevét a nemzetközi környezetvédő mozgalom megalakulásával azonosítják.
Rachel Carson 1907-ben született egy kis családi farmon a Pennsylvania állambeli Springdale-ben. A természettudomány már gyerekkorában felkeltette érdeklődését – őt és testvéreit is az édesanyjuk vezette be a biológiai sokféleség rejtelmeibe. Kedvenc témaköre az óceán élete volt.
A Némat Tavasz megírására az 1957-ben megindult tűzhangyaírtó program késztette: az USA-ban DDT-vel és más féregirtókkal kevert tüzelőolajat permeteztek repülőgépekről a földekre. Carson megpróbálta bebizonyítnai, hogy a rákkeltő vegyszerek maradandó környezeti károkat okoznak.

 

A kutatásban segítségére voltak a Nemzeti Egészségügyi Könyvtár és a Nemzeti Egészségvédő Intézet kutatói is. Wilhelm Huepert, a Nemzeti Rákkutató Intézet kutatója több rovarirtót is rákkeltőnek minősített. Carsonék bizonyítékot gyűjtöttek össze szintetikus féregirtók sorának a mérgező voltáról, bár a következtetések részben ellentmondásosak voltak.
Az 1962-ben befejzett Néma Tavasz egyaránt támaszkodik szakirodalmi eredményekre és esettanulmányokra. A mű vezérfonala, hogy a kártevők egyre ellenállóbbak lesznek a rovarirtószerekre, míg egyre nagyobb károkat okoznak a természetben és megfertőzik az embereket is. Az írásban egyre elhatalmasodó betegsége is hátráltatta.
1964-ben  a rák elérte Carson máját és április 14 –én szívromban vesztette életét.
Carson munkája erőteljesen hatott a környezeti mozgalmakra. Sokan a Néma Tavasz megjelenését tekintik mind a civil, mind az állami környezetvédelem kezdetének.

 

A mű hatására nem csak Amerikában, hanem a világ legtöbb országában betiltották a DDT használatát. 1967-ben megalakult az USA Környezetvédelmi Alapítványa, illetve Carson közvetett eredményének tekintik a Föld napjának megünneplését, a környezetvédelem törvényekbe iktatását, állami intézményeinek megalakítását.
 



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése