Habzásgátló anyag a McNuggets-ben

A McDonald's most még csirkésebb McNuggets nevű termékének összetevői között matatva egy szürreálisnak tűnő anyagot találhat akit érdekel, mit eszik. A dimetil-polisziloxán egy vicces anyag. Viszkoelasztikus, azaz lassú, hosszan tartó erőhatásra folyadékként viselkedik, de gyors, nagy erő esetén rugalmas, gumilabdaszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Más szóval, ha egy darabot az asztalon hagyunk, az idővel szétfolyik a felületen, egyenletesen beterítve azt. Ellenben ha nekidobjuk az asztalnak, akkor gumilabdához hasonló módon visszapattan.
De mit keres egy ilyen remek játék a fasírtban? Miért kell ilyet ennie annak, aki legyűrte a panírozott szivacsra hasonlító, szerintem büdös falatkák iránti ellenérzéseit és bevásárolt belőle a legközelebbi gyorsétteremben?
Az E-számok között az előkelő 900-as sorszámot kapta és a szakértők szerint teljesen veszélytelen. Eheti bárki bármekkora mennyiségben.

A Wikipédia szerint:

  • Megtalálható például szilikonspray, szilikonzsír, szilikongyűrű, stb. termékekben.
  • Tűzálló anyagok, habok, hővezető paszták alkotóeleme.
  • Számos orvosi implantátum töltőanyaga bár jelentősége egészségügyi okokból csökkenőben van.
  • Fejtetű elleni védekezés során is alkalmazható
De ne gondoljuk, hogy csupán ez a cucc van benne a McDonald's csirkefalatkáiban. A kínai gyorséttermekben gyakorta mérgezést okozó, és emiatt elhíresült nátrium-glutamát szintén benne van és egy furcsa TBHQ nevű kőolajszármazék is, amiről az Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal (EFSA) kijelentette, hogy mégsem rákkeltő. Ez azért ijesztő, mert ez a hivatal dolgozik a gyógynövények és a vitaminok forgalmazásának betiltásán.
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a csirke honnan van és mit élt át, mielőtt elpépesítették.
Jó étvágyat.


Forrás:  http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=513&Itemid=161

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése