Fájdalomcsillapító, amitől leesik az arca

Nem múlhat el úgy reklámblokk a televízióban, hogy legalább egy, de gyakran több paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító vagy kedély javító kapszula hirdetése meg ne jelenne. Ezt eszegetik a mentőhelikopter pilóták, ha hasogat a fejük, a tanító nénik, ha nem tudnak mit kezdeni a nebulókkal és nagymamák, ha az uszodában megfájdul a hátuk. De akinek a torka kapar, vagy a gyermeke felsír éjszaka szintén ezt kell adni neki a reklámok szerint.
Nem kicsi a választék a hazai piacon belőle. A Béres Febrilin, a Saridon, a Coldrex, a Panadol, a Rubophen, a Grippostad, a Neocitran, az Efferalgan, a Mexalen, a Ben-U-Ron, a Paramax, a Vicetamol, a Rhinoval, a Miralgin, mind ezt a hatóanyagot tartalmazza.
Ezt ajánlja az orvos a náthára, az influenzára, fejfájásra, ízületi fájdalmakra, izomfájdalmakra, és ha senkinek semmi baja nincs, akkor is ajánlja, hogy legyen a táskájában, hátha majd lesz valami baja.
Arról nem szólnak a hírek, hogy ezen szabad forgalmú szereknek milyen nemkívánatos mellékhatásai lehetnek. Ennek az áldozata lett a 19 éves Eva Uhlin.

Négy év kellett a felépüléshez, ami sajnos nem jelenti azt, hogy teljesen meggyógyult volna. 2005 szeptemberében egy este bevette azt a Paracetamol tablettát, amitől reggelre úgy nézett ki a bőre, mint egy horrorfilm szereplőjének.
"Szörnyű volt, mert nem tudták, hogy mi történt velem, vagy mi van velem, " mondja. "Amikor aztán tükörbe néztem … nem ismertem fel saját magam."
Uhlin bőre elkezdett égni, ragyásodni, felhólyagzani és leesni az arcáról, karjairól, hátáról, mellkasáról és gyomráról. Az ajkai úgy megduzzadtak, hogy nem tudta kinyitni a száját. Korábban többször is vett be a szerből, a betegség nem az első adagnál jelentkezett, hanem hirtelen egyik pillanatról a másikra egyetlen tablettától. Az, hogy Önnek vagy nekem még nem jelentkezett, nem jelenti azt, hogy nem is fog.

Négy éves kezelést követően Uhlin bőre nagyjából visszanyerte korábbi állapotát. Bár a mérgezés utóhatásaként bőre a mai napig fényérzékeny maradt és szemébe is csepegtetni kell naponta, de szerencsésnek tartja magát.
A kezelőorvosa Folke Sjoeberg, szerint is szerencsés volt, hogy rendbe jött, mivel a hasonló sorstársai 40%-a belehal a Paracetamol hatására fellépő "Toxic Epidermal Necrolysis" néven ismert tünetegyüttesbe. "A betegség igen ritka és mindössze 1 embert érint egy millióból", mondta. "Akinél kialakul, csak várni tudjuk a javulást, mert nincs módunk a megállítására. Személy szerint nagyon örülök Eva sikerrel járt, miután ez megtörtént vele."
És egyébként Eva a hibás, nem a gyártó. Ugyanis a tabletta betegtájékoztatójában szerepelt az a mondat, hogy: " Ne alkalmazza a tablettát ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra."



Forrás: http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=419&Itemid=291

1 megjegyzés:

Ez gyönyörű. Szerencsére nem szedek semmilyen gyógyszert. Gyógynövényekkel és teákkal meg is lehet gyógyulni - ellentétben a "gyógy"szerekkel... :)

 

Megjegyzés küldése