A szúnyogok ellen - természetes módszerekkel

Az uniós törvénykezések tiltják a szúnyogra és a szúnyoglárvákra eddig alkalmazott permetezőszerek használatát, helyette azonban a jelenlegi piacon nem található olyan általunk megfizethető szer, amelyik viszont megfelelne az előírásnak. Így a több éve elmaradt szúnyogirtás miatt, valamint a jelenleg most visszahúzódó ár után maradt állott vizekben a szúnyogok létszáma kétnaponta 300-ezerszereződik. Egy szúnyog ugyanis kétnaponta 300 000 új petét rak le.

Hazánkban 44 szúnyog faj él, de vérszívó közülük csak a gyötrő szúnyog, a mocsári szúnyog és a dalos szúnyog.

A halastavainkban a halak, és közülük is a csuka előszeretettel fogyasztja a víz felszínén úszkáló szúnyoglárvákat, de a nem tisztított tavi szélek miatt a lárvák a sás és a nád között megbújva naponta több százezerrel többen rajzanak ki, mivel ott még a halak sem érik el őket.

Az árterületi részeken ilyen természetes ellenség hiányában a föld felszáradásáig szintén nagy mennyiségben termeli ki szaporulatát a szúnyog. Természetes ellensége még a béka is a szúnyognak, de már békából is egyre kevesebb található a természetben, mivel a szúnyogirtás egyben a békapetékre is hatással volt annak idején, s míg a békák létszáma szinte teljesen lecsökkent, addig a szúnyogok vígan cseperedtek tovább a megbújó kis pocsolyákban, majd aztán visszaköltöztek megint a nagyobb tavak széleire költeni.

A folyóvizeink mellett található részek esetén szintén hasonló a helyzet. Mindenütt található sekélyesebb, és a sodrásba be nem kapcsolt területi rész, valamint nádas, mellékág, ahol a szúnyogok tanyája fellelhető.

A falvakban a szúnyogok és a legyek ellen a legnagyobb segítőink voltak a fecskék. Azért voltak, mert kevesebben érkeztek meg ebben az évben. Közülük is sok pár nélkül, s új párjával egyetemben más helyet keresve magának nem maradt már a régi helyen. Szintén a falvainkba várjuk, és örülünk a gólyáknak. Viszont a gólyák a békák természetes ellenségei, amikből elég kevés van manapság a szúnyogokhoz képest.

Mit tehetünk akkor a szúnyogok ellen?

Ha környezetünkben sok még a fel nem száradt terület, de alapvetően nem lápos résznek számít, akkor legalább a minél előbbi felszáradást segíthetjük elő, ha a felnőtt gazos területet lekaszáljuk, és így a területet hamarabb felszárítja a nap sugara. Azért sem megvetendő a füvet lekaszálni, mert napközben pont ezeket területeket használják a szúnyogok pihenőnek és búvóhelynek. Tehát minél jobban el akarjuk a környezetünktől távolítani a szúnyogok hadát, annál nagyobb területet tisztítsunk le a lakókörnyezetünk körül.

Ha fellelünk pocsolyákban békaporontyokat, vigyük haza és neveljük fel. Még gőtét is találni ily módon. Természetesen felnevelődés után engedjük őket szabadon.

Szúnyogok ellen

A szúnyogokat a hő, a mozgás kipárolgással, valamint az illat vonzza. A fényre teljesen közömbösek, repülésüket nem befolyásolja, ezért a fénycsapdák teljesen hatástalanok. A felszálló párás levegő alapján találják meg a növényeket - és az embert. A ventilátor használata kissé akadályozza a tájékozódásukat.

Hasznos az ablakba rakni levendulát, vagy szúnyogriasztó növényt pl. (Pelargonium-Anti Mosqui Szúnyogriasztó Muskátli, vagy Szúnyogriasztó´, kakassarkantyú - Plectranthus coleoides). Szúnyogriasztó növények még a babér, menta, fokhagyma, körömvirág, bazsalikom, oregánó, rozmaring, és a citromfű is. (Nem ismerős, hogy régen a falusi kiskertek és a szoba ablak előtti növények pont ezek voltak?)

Természetes szúnyogriasztó készítése

Bármely általunk megvett krémbe, de még jobb, ha egyszerű olajba, vagy magába a szójaolajba (melynek alapvetően is van szúnyogriasztó hatása) keverjünk illóolajat a következőkből, vagy a növényekből nagyon sűrű főzetet készítsünk, és azt keverjük bele a krémbe. A sűrű tea azonban nem fog az olajban oldódni, hanem kicsapódottként fog viselkedni, és állandó összerázást fog igényelni (szuszpenzió).

Illóolajat, csakis eredetit, és ne csak párologtatásra alkalmas olcsó "illatot" vegyünk. Gyógyszertárban, gyógynövényboltokban, drogériákban kaphatók AROMAX, Natural, Australian néven kiszereltek eredeti illóolajok, és mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazhatók. 10 ml kiszerelésűek, 550-1200 Ft közötti áron kaphatók az egyedi illóolajtól függően. Ez a 10 ml általában 120-150 cseppet tartalmaz, tehát nagyon sokat. A kiválasztásnál azt vegyük figyelembe, hogy ezekből nem kell sok, és más dologra is felhasználhatóvá váljon majd számunkra.

A szúnyogriasztáshoz elég csak egyetlen fajta illóolaj egyedi alkalmazása is. Nem fontos keverni a krémben több fajtát, sőt kifejezetten ellenjavallt, mivel az illatanyagok keveredése folytán, lehet hogy egy olyan illanó anyagot kapunk, amelyikben az egyik a másik hatását kioltja.

Vannak emberek, és főleg kisgyermekek, akik bizonyos illóolajokra allergiás tünetekkel válaszolnak, ha az a testfelülettel érintkezik. Gyermekeknél és fehér bőrű felnőtteknél, sűrűn előfordul ez a citrom, a citronella, és az indiai citromfű illóolaja esetén. Nekik jobban ajánlott a semlegesebb geránium (gólyaorr), eukalyptus, vagy borsmenta olaj.

Aki nem szeretné magát semmilyen krémmel vagy olajjal bekenni, annak ajánlott, ha egy kevés vízbe pár csepp illóolajat tesz, és abba ruhadarabot mártogatva, több alkalommal megtörli testfelületeit, valamint ezekből a tömény cseppekből ruhájára itt-ott elpöttyint egy-egy cseppet. Csecsemők védelmére ez utóbbi bevált dolog ajánlott.

A hálószobában a párna csücskére, valamint a felső takaróra ajánlott pár érintőleges cseppet rakni, valamint a párologtatás is nagyon jó, de vigyázzunk, hogy milyen illatot használunk egy hálószobában. Semleges a geránium, menták, eukalyptusz. Élénkítő, ezért hálószobában éjszakára nem ajánlottak a citromfélék, viszont reggel és betegség idején még a port is képesek fertőtleníteni, még 1:1000-es arányban is, simán az illóanyagukkal. Nehéz a levendula és a rozmaring, viszont szexuális kisugárzású hatást gyakorolhat és sokáig megmarad illata a légtérben, ezért egy idő eltelte után nyugtalanságot, álmatlanságot idézhet elő. Fokhagymát tartalmazó olajat se alkalmazzunk hálószobában, de ha valaki nagyon szereti, akkor ugye annak kellemes illatot idézhet (:)).

A növények főzetét is párologtathatjuk, vagy az illóolajból készített, hígított formát a levegőbe fújhatjuk.

Tehát összefoglalva a következőknek van szúnyogriasztó hatása:

Kerti növények:
Pelargonium-Anti Mosqui Szúnyogriasztó Muskátli,
Barátcserje - Vitex agnus-cactus
Páfrányfenyő - Ginkgo biloba
Szivarfa - Catalpa bignonioides
Illatos muskátli - Pelargonium odoratissimum
Kakassarkantyú - Plectranthus coleoides
Eukaliptusz - Eucalyptus sp.
Paradicsom növény (nem hibrid, csak az eredeti magyar fajta)
Valamint: babér- levendula -menta- fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - rozmaring - citromfű - macskamenta - citronella - geránium (gólyaorr)

Illóolajok:
Citrom, citronella, citromfű, indiai citromfű, borsmenta, macskamenta, eukalyptusz, levendula, rozmaring, geránium, szegfűszeg. (Az eukalyptusz, a citrom, kókuszolajban oldva, a kullancs ellen is riasztó hatással bír.)

Neem-mag olaj: Maláriakutatók hatásosnak találták szúnyogok ellen a neem-mag olaját. A neem olaj szintén hígítható különféle bázisolajakban (nagy tisztaságú mandula, avokádó vagy kókuszolajban.

Szója olaj: a szójaolaj szintén hatékony rovarriasztó szer, sőt ugyanolyan hatékony, mint a DEET-tartalmú riasztó szerek. !Akkor miért is van szükség a DEET-re egy szúnyogriasztó krémben? ) Ráadásul a bőrt is táplálja.

Fokhagyma - mint megpucolt és illatot kiadó termék. Tudományosan nincs ugyan vizsgálva a fokhagyma szúnyogriasztó hatása, de sokan esküsznek rá, hogy intenzív illatát még a szúnyogok sem bírják.
A szúnyogok a gesztenye illatát sem kedvelik túlságosan. Néhány gesztenyeburok elhelyezése is jó szolgálatot tehet.

A B-vitamin viszont, akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve a vérszívó ízeltlábúak riasztására alkalmatlan!

És ha már szúnyogcsípés...

A szúnyog amikor megcsíp, akkor egy érzéstelenítő anyagot fecskendez belénk, hogy le ne üssük. Miután már elhagyott minket, akkor viszont ez az anyag a csípés felületén hisztamin felszabadulást hoz létre, tehát gyulladásos folyamatot indít el, melyben vizenyő keletkezik. Ez a piros és púpos szúnyogcsípés lényege.

Tehát gyulladás, és aszerint kell kezelni is. Ecetes-vizes ruhával, jéggel, és oszlatással. Oszlatásra és fájdalomcsillapításra nagyon alkalmas a Svéd-csepp, a körömvirág, a zsurló, árnika szeszes kivonatai, a frissen tépett útifűvel való dörzsölgetés, vagy levével való kenegetés.

Jó rá a vöröshagyma leve, vagy magából a hagymából egy szelet, de jó a levele is rákötve. Minden jó rá, ami egyben gyulladáscsökkentő hatású is.

Napjainkban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú rovarölő, vagy riasztószert kapni a boltokban, amelyekről viszont legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatása van az emberi szervezetre.

A dietil-toluamid (DEET) mely egyik anyaga a szúnyogriasztóknak és krémeknek is, a bőrön keresztül részben felszívódik, bejut a véráramba, és agyi idegsejtek pusztulását idézi elő. Leginkább az izommozgást, a tanulást, az emlékezetet és a koncentrációt szabályozó agyi területek sérülnek. Használatuk megfontolandó.

Forrás: http://hunhir.info/?pid=hirek&id=31522



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése