Halálos mellékhatás?

Megbetegszünk, orvoshoz megyünk, ő felír néhány gyógyszert. Biztosak vagyunk benne, hogy amit kapunk, jót tesz nekünk, hiszen hatalmas gyógyszergyárak nagy tudású kutatói fejlesztették ki, hosszú éveken át tesztelték, előbb állatokon, majd embereken, és csak úgy engedélyezték. Hisszük tehát, hogy a tabletták, a kapszulák meggyógyítanak, nem okozhatnak bajt.

Vannak pedig sajnos olyan esetek, amikor ez a feltétel nélküli elfogadás nem helyénvaló. Igen, a jótékony hatás mellett ott vannak a mellékhatások. Minden reklámban halljuk, olvassuk, hogy a mellékhatásokról kérdezzük meg orvosunkat, gyógyszerészünket. De vajon ők rendelkeznek-e minden információval a mellékhatásokról?
Egyre gyakrabban kerülnek nyilvánosságra olyan adatok, hogy egyik-másik nagy gyógyszergyár eltitkolt veszélyes mellékhatásokat. A legutóbbi ilyen botrány az Egyesült Államokban tört ki, méghozzá elég magasan. 2010 februárjában az amerikai szenátus Pénzügyi Bizottságának elnöke és rangidős tagja Max Baucus és Charles Grassley szenátor egy 334 oldalas tanulmányban hoztak nyilvánosságra olyan adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszergyár az általa gyártott Avandia nevű (hazánkban is kapható), a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer esetében hogyan próbált kutatási eredményeket úgy módosítani, értelmezni, hogy elkendőzze, de legalábbis minimalizálja az Avandia szív- és érrendszerre kifejtett káros hatását. Sőt, még az is nyilvánosságra került, hogy a gyár megpróbálta megfélemlíteni azokat a független orvosokat, akik erre a veszélyre már évek óta próbálnak figyelmeztetni.Caduceus
Veszélyes mellélhatások
Már a 2000-es évek elején felmerült, hogy az Avandia szedése pangásos szívelégtelenséget okozhat. 2007-ben a jó nevű New England Journal of Medicine-ben is megjelent egy tanulmány arról, hogy milyen jelentős a veszélye szívinfarktus kialakulásának Avandia szedése esetén – és ez csak a gyógyszer egyik mellékhatása.
2007-ben a Journal of the American Medical Association (JAMA) is megjelentetett egy tanulmányt, melyben kimutatták, hogy az Avandiát szedő betegek 19%-a halt meg, és további 8%-a „kapott” nem halálos szívmegbetegedést.
A gyógyszer ennek ellenére a piacon van még ma is. Az Európai Unióban az Avandia engedélyezésekor az Európai Gyógyszer Ügynökség az alábbiakat írja a mellékhatásokról a nyilvánosságnak szánt összefoglalójában:
„Milyen kockázatokkal jár az Avandia alkalmazása? Az Avandia leggyakoribb (100 beteg közül 1-10-nél előforduló) mellékhatásai a vérszegénység (alacsony vörösvérsejtszám), a hiperkoleszterolémia (magas koleszterinszint), a hipertrigliceridémia (egyfajta zsír megnövekedett szintje a vérben), a hiperlipémia (egy másik zsírfajta, a lipidek magas szintje a vérben), a súlygyarapodás, az étvágynövekedés, a szívisémia (a szívizom oxigénellátásának csökkenése), székrekedés, csonttörések, a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és az ödéma (folyadék felgyülemlése). Az Avandia használatához kapcsolódó összes mellékhatást illetően olvassa el a betegtájékoztatót!... Az Avandia nem alkalmazható a roziglitazonra vagy a többi összetevő bármelyikére túlérzékeny (allergiás) betegeknél. Szintén nem alkalmazható szívelégtelenségben, májbetegségben, akut coronaria szindrómában – pl. labilis anginában (a szívtáji szorító fájdalom egyik súlyos típusa) vagy a szívrohamok bizonyos típusaiban – szenvedő betegeknél, vagy azoknál, akiknél a cukorbetegség komplikációi (diabetikus ketoacidózis vagy diabetikus prekóma) léptek fel. Bizonyos egyéb gyógyszerekkel, például a gemfibrozillel vagy a rifampicinnel együtt adva az adagok megváltoztatására lehet szükség. A teljes felsorolás a betegtájékoztatóban szerepel.” (A betegtájékoztatót a cikk végén olvashatják.)
Elfogadható kockázat?
Annak ellenére, hogy a gyógyszernek ennyi és ilyen súlyos mellékhatása van, engedélyezték. Hogy miért? Idézem: „Miért engedélyezték az Avandia forgalomba hozatalát? Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) úgy döntött, hogy az Avandia előnyei a 2-es típusú diabétesz mellitusz kezelésében meghaladják a kockázatokat. A bizottság javasolta az Avandiára vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását.”
Szedjen tehát a beteg olyan gyógyszert, amelynek olyan súlyos mellékhatásai vannak, hogy akár bele is halhat. Olyan betegség ellen, amelyet nagyon jól karban lehet tartani diétával és mozgással, különösen, ha már betegség megjelenésekor elkezdjük kezelni.
És a beteg hisz az orvosának, engedelmesen bekapkodja a pirulákat és csodálkozik, hogy bár a vércukorszintje rendben van (ha rendben van), számos más baja lett. Az orvos is csodálkozik, hiszen ő úgy tudja, hogy ez egy modern készítmény, melynek előnyei meghaladják a kockázatot. De vajon a betegeknek az a 19%-a, akiknél komoly szív- és érrendszeri megbetegedés lép fel, szintén úgy gondolja?
Kérdezze orvosát, gyógyszerészét...
Ha már csak a gyanúja felmerül annak, milyen súlyos mellékhatásai vannak egy gyógyszernek, miért nem függesztik fel az értékesítését addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy valóban veszélytelen?
A vitaminokról, táplálék-kiegészítőkről nem írhatjuk le, hogy gyógyhatással rendelkeznek, még akkor sem, ha a tények évszázadok tapasztalatin alapulnak. Sőt, még a meggyógyult beteg sem mondhatja el következmény nélkül, hogy „igen, engem ez vagy az a vitamin segített meggyógyulni” – a Gazdasági Versenyhivatal súlyos milliókra büntetheti a gyártót.
A gyógyszergyár, az más: megfélemlítheti a más véleményen lévő tudósokat, eltitkolhatja a mellékhatások súlyosságát, félrevezetheti a betegeket. (Őket persze nem bünteti a Hivatal.) És mi mégis hiszünk neki. De higgyünk most az egyszer a reklámoknak is. Kérdezzük meg orvosunkat, gyógyszerészünket a mellékhatásokról. Olvassuk el a betegtájékoztatót, mielőtt kiváltjuk és beszedjük a gyógyszert. Az interneten nagyon könnyen megtalálhatjuk a betegtájékoztatókat. Megéri azt a pár percnyi időt rászánni és gondosan elolvasni, hogy a tények ismeretében tudjunk mérlegelni: be akarom venni azt a gyógyszert vagy sem, esetleg van más útja is a gyógyulásnak?

(Forrás: Gyógyulás útjai
 http://www.natursziget.com/nagyvilag/20110715-halalos-mellekhatas)Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése