26 pont a szorongás leküzdésére

írta: Kathy McMahon

www.energybulletin.net „26 things you can do to RIGHT NOW manage your anxiety"

Ha még nem aggódsz a holnap miatt, nyilván nem olvasod a híreket. Ha viszont a naponta rád ömlő hírek már megrémítettek, bizton jól jön néhány tettekre sarkaló gyakorlati tanács.



1. Ne a bevételeid akard növelni, a kiadásaidat faragd le. Előbb – 10%, 20%, majd 30% vagy akár 50%-al csökkentsd a kiadásaidat. Tervezd meg hogyan teheted ezt. Hidd el, jóval egyszerűbb a költségeid csökkentésével növelni a jövedelmed, mint a bevételi oldal felturbózásával. (pl. Hetente egyszer vásárolj! Tervezd meg a heti élelmezésed, szerezz be hozzá mindent. Akár a bio-piacon. Hidd el, ezzel a módszerrel olcsóbbá teszed a saját élelmezésed, és egészségesen fogsz táplálkozni. Csak ne engedj a 48-ból. Ha hét elején rosszul számolsz, akkor se vásárolj, húzd ki azzal, amit vettél. A következő héten majd jobban figyelsz)

2. Gondold végig, mennyi pénzt pazarolsz el anélkül, hogy bármi hasznod lenne belőle. Az égve felejtette lámpák, az éjjel-nappal működő számítógépek, a „fantom-fogyasztók”, vagy például a mikró órája, ami több energiát használ el, mint a mikrózás maga, mind-mind apróságok, de végül összeadódnak. Kapcsold ki ezeket a fantom fogyasztókat, majd ellenőrizd a villanyórád. A fogyasztási adatok bizonyítani fogják, hogy pénzt takarítottál meg.

3. Állíts fel három kategóriát a vásárlásaid ésszerűsítéshez: a) alapvető fogyasztási cikkek; b) komfort javak; c) egyéb. Egy héten át mindent, amit megvásárolsz, illessz a rendszer valamelyik kategóriájába, majd elemezd a listát. Tegyük fel, hogy a múlt héten ruházatot vásároltál, ezen belül pedig zoknikat és egy pár elegáns cipőt. A zoknikat a legtöbb ember az a) vagy a b), az elegáns cipőt pedig az egyéb kategóriába sorolná – hacsak nem munkaruháról van szó. A Nagy Ésszerűsítési Verseny ezennel kezdetét vette. Gondoskodj róla, hogy az általad vásárolt termékek egyidejűleg minél több kategóriába besorolhatóak legyen.

4. Fontold meg az ételek összetevőikben történő megvásárlását, mindezt úgy, hogy nagyban vásárolsz. Például egy mirelit pizza helyett vegyél lisztet, élesztőt, sót, húst, stb. Az összetevőkben történő vásárlás nemcsak azt biztosítja, hogy tudod, mit teszel az ételedbe, hanem töredékébe kerül, mint az előre elkészített mirelit pizza, hiszen a késztermékekkel nem csak magát az ételt fizeted meg, hanem az előállítás hozzáadott költségeit és az előállító profitját is. (Ehhez tedd hozzá az 1. pontban hozzáfűzött példánkat. Ha egy héten csak egyszer vásárolsz, kevesebb lehetőséged adódik megszédülni, ha pontosan megtervezed a heti „ellátmányt” kevesebb felesleges dolgot vásárolsz majd.)

5. Egyszerűsíts. Mindig gondold át vásárlás előtt, hogy van-e olyan termék, ami ugyan úgy tökéletesen megfelelő az adott célra. Arra kell itt gondolni, hogy a fogyasztói társadalom előállította specializált cikkek ugyan megteremtik a maguk keresletét – de arra is, hogy minél speciálisabb egy ilyen cikk, annál egyszerűbbé válik a fogyasztó zsebéből a hozzá kapcsolt árat kihúzni, ami szintén specializált lesz. Borotválkozó gél a jó öreg szappanhab helyett. Ablakpucoló az ecet helyett. Nézz vissza a múltba. Az őseid vajon hogyan voltak képesek leélni a bőrápolók és pipereszerek nélküli emberöltőket? Egyszerűsíts, és vásárolj nagy mennyiségben.

6. Keresd a minőséget. Bár a tartós, minőségi termékek többe kerülnek, de jól vannak elkészítve, ezért tovább tartanak. Továbbá, az olcsóbb változatokat amikor elkoptak, nem tudod olyan könnyen pótolni, miután elhasználtad. Mostantól ne csak az árat, de a várható élettartamot is vedd figyelembe a vásárlásnál. Az a tapasztalatom, hogy a polcokra kerülő eredeti, minőségi terméket idővel alacsonyabb költséggel előállított, gyengébb termékre cserélik, az eredeti árat megtartva. Addig vásárold a minőségi változatot, míg teheted, és légy benne biztos, hogy az a) kategóriába fog tartozni (lsd. 3. pont)

7. Használj készpénzt. Egyszerűen csak tedd ezt. Számold össze, hogy általában mennyi pénzt költenél (bankkártyákat és csekkeket használva), majd vedd ki ezt az összeget készpénzben egy hétre, két hétre, vagy egy hónapra előre. Ha a te és a családtagjaid elköltöttétek ezt az adott keretet az előre meghatározott időszak lejárta előtt, maradjatok otthon, és álljatok le a költekezéssel egészen addig, míg a következő periódus el nem kezdődik. Felmérések kimutatták, hogy a készpénzes gazdálkodásra váltva a fogyasztók 20-25%-al kevesebbet költenek, mint bankkártyát használva tették volna. Profitálj ebből az információból. Szokj hozzá a készpénzhez, felejtsd el a műanyagot.

8. Az egész családod vedd rá, hogy szorítsák vissza a b) és c) kategóriás kiadásokat. Miután felállítottál egy 20%-os célcsökkentést, vond be a gyerekeket is ebbe az akcióba. Ha ez érinti a különórákat, táncórákat, bevásárló-túrákat, stb., akkor egyeztessetek a gyerekekkel arról, hogy pontosan mely dolgokra vonatkoznak a megszorítások. Ha hűen viselkedsz a saját elhatározásaidhoz, a gyereked is tisztelni fogja azokat, és ő maga is megbarátkozik az új körülményekkel. Ám ha csak bejelented a terveket, de továbbra is c) kategóriás termékeket vásárolsz, elveszíted a hitelességed, és egy családi lázadással kell majd szembenézned. Az egyes kiadások kategóriákba sorolását családként tegyétek meg, törekedve a konszenzusra, hogy később ne érjenek váratlan meglepetések.

9. Az utazásaidat mértékegysége ezentúl a kilométer, ne a perc legyen, továbbá azt is gondold ki, hogyan tudod ezeket a kilométereket fosszilis üzemanyag felhasználása nélkül megtenni. Mikor valaki csak ennyit mond, hogy ez 30 percre van, tedd hozzá a kérdést, hogy gyalog, biciklivel, vagy autóval? Ez egy olyan hozzáállásbeli változtatás, amelyet mindnyájunknak meg kell tennünk.

10. Tanulj meg otthon maradni. Együgyűen hangzik, de sok embernek az otthon csak egy olcsó motel az élet autópályája mentén, ahol bedob pár falatot és megalszik, mielőtt folytatja az utat. Ha megtanulsz otthon lenni, az talán segít megoldani a problémáid a szeretteiddel. Mivel így többet leszel a szeretteiddel, talán magasabbak lesznek az elvárásaid a gyermekeiddel szemben is, akik így megtanulnak viselkedni.

11. Lassíts le, pihenj többet, és szépítsd meg az otthonod. Itt most nem egy új szófa vásárlására gondolok. Olyan egyszerű dolgokra gondolok, hogy az útvonalat, amin nap, mint nap vonulsz egyik helyiségből a másikba, és amin szőnyegek már rojtosra koptak, hozd rendbe, tartsd tisztán. Alakíts ki egy nyugodt zugot a zenehallgatáshoz, olvasáshoz, ahol a rendetlenség nem tereli el a figyelmed. Arra gondolok, hogy a konyhai felszereléseid tarts rendezetten egy meghatározott helyen, hogy a főzés könnyeddé, egyszerűvé váljon. Mond ki, hogy „Az otthonon az a hely, ahol az időm java részét töltöm.”, ezután pedig figyeld meg az érzelmi reakciód. Hogy ha ez pánik vagy szörnyülködés, akkor tegyél ellene, hogy legközelebb ne így legyen.

12. Hozd egyenesbe a dolgaid a szeretteiddel és azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz. Lezáratlan ügyek, kimondatlan ellentétek, az udvariatlan beszólások, a dühös vagdalkozások nem csak kellemetlenné teszik az otthon-tartózkodást, de az egészségedre is kihatnak. A rossz házasság a jó egészség ellensége. Tedd tisztába a dolgokat, légy őszinte magaddal a saját boldogságod érdekében, ismerd el, ha valami a te számládra írható az adott szituációban. Egy átlagos bajban lévő pár hét évet vár, mielőtt segítséget kérne, és általában ennél a pontnál a problémák már túlságosan elmélyültek. Megpróbálhatjátok magatok legyőzni őket, de ha nem menne, akkor keressetek profi segítséget.

13. Adj feladatot a gyermekeidnek. Manapság nagyon kevés gyermek veszi ki a részét a családi feladatokból, és ez az emberiség történetének bizarr fordulatát jelzi. Ha úgy látod, hogy a gyerekek csak a saját dolgaikkal törődnek, kérdezd meg magad, hogy te milyen mértékben vártad el tőlük a hozzájárulást a komolyabb dolgokhoz. Ha nem tudod őszintén mondani, hogy „Haver, örülök, hogy rávettem a fiam/lányom X ház körüli munka elvégzésre, így nem nekem kell még ezzel is foglalkozni…”, akkor megfeledkeztél felelősségre, megbízhatóságra, más emberekkel való együttműködésre, együttélésre nevelni a gyerekeid.

14. Kapcsold ki a számítógépet / internetet / TV-t / telefont / mobilt / személyhívót / okostelefont / faxot minden nap annyi egy rövid időre, hogy addig is zavartalanul együtt lehess azokkal, akiket szeretsz. Éld meg jutalomként azt az időt, mikor a világ legfontosabb emberei leülnek melléd, hogy csak rád figyeljenek, megnyíljanak előtted, és kikapcsolódjanak a társaságodban. Tanúsíts kemény ellenállást a technológiával szemben. Nyújtsd ezt az értékes szünetet olyan hosszúra, hogy a tech-elvonás tünetei elmúlhassanak, mígnem a nyugalom és béke járja be a házat. Ezt a szokást kövesd (fogd fel úgy, mint egy kísérletet, ha szükséges) legalább egy hónapig, és vitassátok meg, hogy mi minden örömtelit és szórakoztatót tudtok csinálni családként, illetve egyénekként ezekben az elektromosság nélkül töltött órákban.

15. Alaposan mérlegeld, hogy megéri-e túlórázni, ahelyett, hogy ezt az időt egy élhetőbb élet kialakítására fordítanád. A pénzkeresést az első számú alapcselekvésnek tekintjük, de talán itt az ideje, hogy megkérdőjelezzük ezt az elgondolást. Ha holnap igazán komolyan beütne a válság, felkészülten néznél vele farkasszemet? Raktál félre élelmiszert? Van egy kis zöldségeskerted? Elég jól kijössz a szomszédjaiddal ahhoz, hogy segítséget kérj tőlük (segítséget nyújts nekik)? Kapcsolatban állsz vallási vagy civil szervezetekkel, akik képesek szélesebb körű támogatást nyújtani? Elsimítottad a házasságod problémáid? Megtanultál igazán örülni a gyerekeidnek? Nem kétséges, a pénz fontos, de mégis az idő a legértékesebb tulajdonunk. Jól gondold meg, mire használod.

16. Képzelj magad elé egy képet egy olyan jövőről, amiben szívesen élnél. Ismered azt a frázist, hogy az ember nem élhet remény nélkül? (Jól van, tudom, vannak, akik nem hisznek a remény szóban, ezért használjuk inkább az elképzelés szót helyette.) A legboldogabb családoknak van egy határozott elképzelése arról, hogy mi célból élnek és dolgoznak. Ez az elképzelés átsegíti őket a nehéz időkön is. Rajta, gondolj a legrosszabbra. Ezután képzeld el, hogyan tudnál mégis egy kielégítő életet élni mindezen rossz közepette is, és képzeld el, mi tenné értékessé az életet számodra. (Egy tipp: ha nem képzeltél magadnak jó barátokat, boldog családot, zenét, finom ételeket, valószínűleg túl sivár a fantáziád…) Erről a képről írj egy történetet, benne főszerepben veled, rajzolj róla egy képet, énekeld meg. Valósítsd meg!

17. Készíts egy listát a céljaiddal. A legtöbbünk túlságosan optimista, ha arról van szó, hogy mit lehet elérni egy éven belül, de túlságosan pesszimista, ha az időtáv tíz év. Készítsd el a nagy tervet, és válassz ki néhány dolgot, amin valóban dolgozni kezdesz (így van, n.é.h.á.n.y. dolgot…). Minden egyes nap foglalkozz mindegyikkel egy kicsit, vagy egy ideig koncentrálj csak az egyikre, míg meg nem untad, utána válts egy másikra.

18. Tartsd szem előtt a hosszútávot, és vedd figyelembe, hogy az út közben adódó dolgok hogyan segítenek elérni a nagy célt. Add meg magadnak a lehetőséget olyan kitérőkre, amelyekről tudod, hogy nem nyílegyenesen visznek előre. De hogy biztos lehessen abban, hogy nem is térítenek el túlzottan a kijelölt utadról, kérdezd meg magad: „Ez a dolog az ön-kiteljesítés felé vezet?” „Ha fosszilis üzemanyagot használok ennek a célnak az elérésére, ezzel kifejlesztek olyan képességeket, amiket később hasznosíthatok, hogy később ugyanazt a célt fosszilis üzemanyag nélkül is megvalósíthassam?” Például, ha semmit sem tudsz a barkácsolásról, akkor az elektromos szerszámok nagyban megkönnyíthetik a tanulást. Ha már rájöttél, hogyan rakj össze dolgokat, ezt a tudást később kamatoztathatod, mikor kézi szerszámokat használsz. Egy motoros kerékpár rávehet, hogy biciklizz, így jobb formába kerülhetsz, és később már nem kell a motort használnod, a saját izmaid is képesek lesznek megküzdeni a feladattal, segítség nélkül.

19. Figyeld meg, hogy a csordaszellem milyen hatással van rád, és még azelőtt próbáld meg átvenni a vezérkos szerepét, mielőtt eltaposnak.

20.Védd a lelked egészségét, ugyanannyira, ahogy azt a tested egészségével is teszed. Depresszió, paranoia, drogok, családon belüli erőszak, alkoholizmus, apátia, átkozódás, rögeszmés szokások – mint a zabálás, szerencsejátékok, kyber-szex, névtelen-szex … Ezek mint a túlhajszolt élet tünetei. Rántsd meg a gyeplőt, ha elszaladnak veled a lovak, hallgasd meg az embereket, akik kifejezik aggódásuk érted és a viselkedéseddel kapcsolatban. Találj valakit, lehetőleg közeli barátokat vagy családtagokat, akik segítenek levenni a válladról a rád nehezedő terhek egy részét, akik meghallgatják az aggodalmaid, akikkel megoszthatod a legmélyebb félelmeid is. Ha segítségre van szükséged, kérj, és bizonyosodj meg róla, hogy ez a segítség konkrét dolgokkal készít fel arra, hogy a jövőben is meg tudj küzdeni a rád váró nehézségekkel. Beszélj akár az anyukádról, ha ez segít abban, hogy értékesebb életet élj, és már ma elindít azon az úton, amin járni szeretnél. Tarts néhány „lelki-egészség” napot. Tudod, olyat, amikor csak azért veszel ki néhány szabadnapot, hogy belélegezd a rózsák illatát, délig aludhass, teljesen kikapcsolj, vagyis nem másért, hogy élj.

21. Tanulj meg különbséget tenni az egészséges élvezetek és azok között, amelyek kiégetik az agyad és tönkreteszik az egészséged. Nyomás alatt a legtöbbünk személyiségének meghatározó jegyei túlzottan markánssá válnak. Néhányunk teljesen elvonul a világ elől és bezárkózik. Néhányan alávetjük magunkat olyan tevékenységeknek, amelyekben másokat szolgálunk ki, és magunkról teljesen megfeledkezünk. Megint mások akciófüggők lesznek, hogy képesek legyenek kezelni a szorongásukat, közben elfelejtik mérlegelni, hogy mit miért tesznek, van-e értelme annak, amit művelnek. Van, akit elhagy az önbizalma, képtelennél válik akár a legegyszerűbb döntések meghozatalára is, attól való félelmében, hogy hibázik. Van, aki egocentrikussá válik, mások, ellenkezőleg, elhagyják magukat. Másokat uralmuk alá hajtanak a negatív gondolatok, és elvesztik a tisztánlátás képességét. Olyan is előfordul, aki világnézetét intellektualizálja, elvágva a másokkal és saját magával való érzelmi kapcsolatokat.

Ez a rövid, korántsem teljes felsorolás megmutatja az olyan „univerzális tanácsok”, mint „a merd kifejezni az érzelmeid”, vagy a „koncentrálj önmagadra” hordozta veszélyeket. Ismerd fel, hogy melyik irányba csúsztál le az útról, és állítsd meg a folyamatot, mielőtt az árokban kötnél ki. Vonj be embereket az életedbe, akik ellensúlyozzák a rád jellemző tendenciákat. Ha minden miatt aggódsz, keress egy laza embert. Ha hajlamos vagy elfojtani az érzelmeid, keress egy improvizációs dráma-csoportot. Ha viszont hajlamos vagy túldramatizálni minden helyzetet, akkor legyen melletted valaki olyan, aki előbb gondolkozik, aztán érez. És készülj fel a súrlódásokra, amik az eltérő személyiségek találkozásából eredhetnek.

22. Legyen egy állatka, amivel foglalkozol. Az emberek 85%-ának van kedvence állata, legyen az akár vándormadár, mókus, aranyhal, kutya, macska, vagy más háziállat. Tudományosan igazolt tény, hogy törődni valakivel (vagy valamivel) jót tesz a lelki és a testi egészségünknek. Így például nagyobb valószínűséggel élünk túl halálos betegségeket. Ne sajnáld az időt, hogy nézd vagy játssz ezzel az állatkával, így akár a saját tudatod egy másik, mélyebb, érettebb részét is felfedezheted. A legfontosabb, hogy próbálj meg kikapcsolódni közben.

23. Törődj kevesebbet a Hírekkel. Ha azt veszed észre, hogy naponta többször is átböngészed a híreket, állítsd le magad, a saját érdekedben. Tarts hír-szünetet. Menj, és merítkezz meg valami szépben, a művészetben, de rád vár a természet lágy öle is.

24. Készíts egy húszas listát azokról a dolgokról, amiket a legjobban szeretsz csinálni, és rakd ki egy olyan helyre, ahol minden nap látod. Minden egyes dolog mellé írd oda, hogy mikor csináltad utoljára, és hogy gyakrabban (GY) vagy kevésbé gyakran (KGY) szeretnéd csinálni. A következő rubrikába jegyezd fel, hogy a szüleid is csinálták-e, azután pedig, hogy 85 évesen is képes leszel-e csinálni (85). Ha pénzbe kerül, jegyezd fel azt is, illetve, hogy kell-e hozzá egy barát, vagy egy speciális barát társasága. Miután minden adatot összegyűjtöttél, a móka kedvéért rangsorold a lista elemeit.

25. Ne próbáld megváltani a világot. Helyette foglalkozz a szűk környezeteddel. Varázsold szebbé az utcád. Ültess néhány gyümölcsfát. Barátkozz össze a szomszédjaiddal. Nyisd meg az éléskamrád mások előtt. Hozzatok össze egy közös kis segélyalapot, és támogassátok azokat, akik elvesztették a munkájukat vagy épp nem tudják fizetni a csekkjeiket. Lehet, hogy a következő héten te szorulsz majd támogatásra. Vedd fel a járdán heverő szemetet, akkor is, ha nem te dobtad el. Emlékeztesd magad, hogy csak egy csepp vagy a tengerben, nem birtoklod a Földet, csak egy része vagy annak, a Föld birtokol téged.

26. Vesd el a sémákat. Az emberek általában 25 pontos listákat készítenek. Te adj hozzá egy 26.-at is. Ne kövesd a tömeget, előzd meg. Ha követni kezdenek, akkor te leszel a vezető. Ha nem, akkor megelőzted a korod, vagy a rossz irányba indultál el. Mindenesetre, élvezd az utat, amit választottál, és törd meg a saját magad kialakított rutint.

(fordította: Marsal Tamás 2011)

Forrás: http://ffek.hu/blog/molnar_geza/26_pont_szorongas_lekuzdesere




Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2 megjegyzés:

Jó írás! Meg fogom fontolgatni! :)

 

Örülök, ha tetszett! :) Remélem hasznát veszed majd... :)

 

Megjegyzés küldése