Nem csak a szén-dioxiddal kell megküzdeni a globális felmelegedés elleni harcban

A szén-dioxid a globális felmelegedés elleni harc fő célpontja, pedig egy nemzetközi kutatás szerint két másik szennyezőanyag - metán és korom - kordában tartása is lelassíthatja a folyamatot: további 0,5 Celsius-fokkal lenne csökkenthető a felmelegedés mértéke 2070-ig ahhoz képest, mintha csupán a szén-dioxidra figyelne a világ.

Az elemzésben sok a bizonytalanság, de összhangban van a legutóbbi évek kutatási tapasztalataival. A metán melegítő hatása erősebb a szén-dioxidénál, bár légköri jelenléte inkább évtizedekben, mint évszázadokban mérhető. A korom, amely a fa vagy a szénalapú tüzelőanyagok égésterméke, közvetlenül melegíti a levegőt, felgyorsítja a hó olvadását, amelyre rátelepszik, és úgynevezett barna felhők kialakulásáért is felel, amelyek szintén melegítő hatásúak. A légkörből hetek alatt távozik, tehát kibocsátásának apadása szinte azonnal mérsékelné a globális hőmérsékletet.
A nemzetközi kutatócsapat először kétezer különböző módszert vizsgált a két szennyezőanyag visszafogására, majd azok közül kiválasztott tizenhatot, köztük a metánszivárgás megakadályozását a szénbányákból és hulladéklerakókból, illetve régi kályhák koromszennyezésének megszüntetését. Ezt követően a kutatók két külön éghajlati modellt futtattak le, hogy megtudják, miként változna a globális felmelegedés üteme, ha a tizenhat intézkedést alkalmaznák - szén-dioxid elleni módszerekkel együtt, valamint azoktól függetlenül. A kontroll-szimulációk során a globális hőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal (+/- 0,7) emelkedett 2070-ig. A légköri karbonkoncentráció 450 ppm-es - milliomodrészes - szinten tartása, illetve arra való visszaszorítása a hőmérsékletet 0,5 Celsius-fokkal csökkentette, az említett tizenhat intézkedés megtételével pedig további fél fokkal mérséklődött a felmelegedés mértéke.
A Science magazin hírportálja szerint a kutatás az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezetnek a támogatásával valósult meg.

Forrás: mti



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése