Gyilkos szójamezõk

Egy film az európai állatgyárak és az esőerdőirtás közötti kapcsolatról

 Budapest, 2009. október 16.: Az Élelmezési Világnapra készült el az a film, amely feltárja az európai állatgyáraktól a dél-amerikai esőerdőkbe gyűrűző pusztító folyamatot. A film elsősorban arra mutat rá, hogy Dél-Amerikában a szójatermesztés megsemmisíti az őslakos közösségeket, megmérgezi a helyi lakosságot, elpusztítja az élővilágot és súlyosbítja az éghajlatváltozást.

A „Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig” című film arra vállalkozik, hogy bemutassa: az Európában nagyüzemileg tartott állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése milyen  káros hatásokkal jár Dél-Amerikában. A film 12 nyelven - magyarul is -letölthető. 

Az Európában főként baromfik, szarvasmarhák és sertések etetésére használt szóját jelenleg közel 11 millió hektáron termesztik Dél-Amerikában; ez megegyezik Németország összes szántóföldi területének nagyságával. A film bemutatja, hogy a szójatermesztéshez szükséges termőföldet az ott élő több tízezer ember elűzésével szerzik meg, akiket így megfosztanak a lehetőségtől, hogy maguknak termeljék az élelmiszert. A szójatermesztés ahhoz vezet, hogy őslakosokat lakoltatnak ki és hatalmas erdőterületek tűnnek el a Föld felszínéről.
Dél Amerikában legnagyobb mennyiségben a Monsanto genetikailag módosított, Roundup Ready szójáját termesztik, amely miatt jelentősen megnőtt a kiszórt növényvédő szerek mennyisége – megmérgezve a helyi közösségeket, a vízforrásokat és a természetet.

 „Európa hatalmas étvágya a húsra, tejre és tojásra súlyos következményekkel jár a fejlődő országokban. A mezőgazdaság ezekben az országokban az erdők, a helyi közösségek és az éghajlat rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. A szójatermesztés során kipermetezett totális gyomirtó szerek megmérgezik a helyi lakosságot, és a génmódosított szója felhasználásával készült termékek veszélyeztethetik az európai fogyasztókat is – mondta el Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.  
 
“A nagyüzemi állattartás Európában nem fenntartható, hiszen csak a Délen termesztett olcsó importszójával lehet életben tartani. A mezőgazdasági és kereskedelmi szakpolitikákat meg kell változtatni: biztosítani kell az európai gazdáknak a lehetőséget, hogy maguk termesszék az állataik számára szükséges takarmánynövényeket , illetve támogatni kell a környezetbarát családi gazdaságokat.” – tette hozzá Fidrich Róbert.

A Magyar Természetvédők Szövetsége úgy véli, hogy ha az Európai Unió komolyan veszi az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését, az emberi jogokat és az élelmiszer-válságot, akkor sürgősen csökkentenie kell az import szójától való függését.

Letölthető háttéranyag

Letölthető film

A filmet a Föld Barátai Európa, a Magyar Természetvédők Szövetségével, a Food and Water Watch és a Via Campesina Európa szervezetekkel együttműködve készítette.  

Forrás: http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=341&from=




Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése