DURVA VILÁG JÖN! Hetesi Zsolt - Fenntartható fejlődés - Az utolsó óra..





Hetesi Zsolt előadása többek közt az olajkitermelésről, nagyon fontos a közeljövőnk minden szempontjából.
Tíz öreg olajmező adja a világ olajának 90%-át, nincsenek új mezők, ha csökken az olajfogyasztás, csökken a gazdasági teljesítmény, ha nő a fogyasztás, nő a gazdaság teljesítménye.
80-90%-a az energiának gáz, olaj és szén, ha elfogy, akkor azok az országok, akik nem készültek fel a változásokra katasztrofális helyzetbe kerülnek.
10-15 éven belül teljesen beszüntetik az exportot a nagy olajkitermelők, és kizárólag saját célra használják azt, nem eladásra. 2004, 2006 óta csökken az eladott olaj mennyisége. 1-2 millió hordó csökkenés. 2011 tájékán ellátási nehézségek már lehetnek, ha ugyanígy csökkennek az olajeladások. Magyarország kevésbé versenyképes, ezért elsőként fogja megérezni a hiányt. Dr. Hetesi Zsolt és közgazdászok együttműködése a következő előrejelzést adja a benzin átlagárában (Magyarország): 2008 – 345 Ft; 2009 – 422 Ft; 2010 – 577 Ft; 2011 – 778 Ft; 2012 – 1027 Ft.
Benzin nélkül a mezőgazdaság termelése harmadára-ötödére esik vissza.
Az orosz földgáz - amire a kormány apellál, és kiépítését tervezte-  egyre kevesebb mennyiségben elérhető. A magyarok gázkészlete kizárólag az oroszoktól jön. Állítólag új mezőket találtak, de megnyitásuk több év a megnyitásuk, és még nem nyitották meg őket. Gázáremelések várhatóak - mondja a Gazprom.
A panellakók egy idő után nem fogják tudni megfizetni a távhő árát. 30 000 - 60 000 Ft is lehet majd hamarosan a fűtésszámla.
Hetesi Zsolt még középiskolában úgy tanulta, hogy szénből kétszáz évig van tartalék a föld alatt, de a szén körülbelül nyolcvan évig elég még. Szenet Ausztráliában adnak el főként, Newcastle kikőtőjében. Kína és az USA nem adnak el szenet. Mi jelenleg német szenet veszünk.

Ha így alakul továbbra is levegő hőmérséklete 2050-re elolvadnak a sarkokon az úszó jegek. A grönlandi jég elolvadása megemeli a vízszintet 6 méterrel, Hollandia, London, Velence víz alá kerül, 500 millió ember élete kerül veszélybe.
Az aranykor vége

A közgazdászok döntő többsége nincs tisztában a fent ismertetett helyzettel, ezért a gazdasági nehézségekre a folytonos gazdasági növekedés hamis képét erőltetik megoldásként.
Összességében   is   igaz,   hogy   bármelyik   zöld   erőforrást   40-szeresére   kellene   felskálázni   ahhoz,   hogy  lépést   tartsunk   az  ősmaradványi   források   fogyásával.   Számszerűen:  2015   decemberéig  naponta   400   MW   új erőforrást kellene rendszerbe állítani az összeomlás elkerülésére. Összehasonlításul: Paks egy blokkja 440 MW villamos teljesítményű.
Jacque Fresco, a Venus-projekt vezetője szerint a zöldenergia sokkal több energiát képes létrehozni, mint amit hivatalosan bevallanak nekünk, de nagyon távoli az alkalmazása.

Hetesi Zsolt benzinárszámítása kicsit csúszik, de 2020-2030-ban már biztosan komoly nehézségek lesznek a gazdaságban. Ezért már most el kellene kezdeni a felkészülést a mezőgazdaságban az élelmiszertermelésre állami, akár megyei vezetéssel.
 
Készítsünk gyertyát, kovácsoljunk kardot, mert Magyarország bő vízmennyiséggel és termőfölddel rendelkezik. Fel fog értékelődni mindkettő az olaj bukása után, és jó lenne, ha az itt élők is kapnának abból a terményből, amit itt termelnek.


Forrás: http://kkbk.blog.hu/2010/03/25/title_140164


Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése