Veszélyes hulladékok a háztartásban : Gyógyszerek

Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni.
Gyógyszerek hulladékai
A házipatikák felhalmozódó, kiselejtezett gyógyszereiből tevődik össze. Sok gyógyszertárban nem veszik vissza ezeket, így a kukába öntve a hulladéklerakókra kerülnek, ahol potenciális szennyezőforrások. Összetételük sokféle lehet, így a környezetre gyakorolt hatásukban is eltérőek. A gyógyszerek lényegében vegyianyag-koncentrátumok, így fokozott veszélyt jelentenek.
Ártalmatlanításuk égetéssel történhet.
Az egészségügyi miniszternek felhatalmazása van a gyógyszerhulladékok speciális szabályainak megalkotására.
Megoldás lehet ennek a hulladékcsoportnak a gyógyszertárakban történő leadási lehetőségét kialakítani, hiszen a gyógyszerészek képzettsége biztosíték a szakszerű kezelésre, és a visszagyűjtést követően az ártalmatlanító létesítményig történő szállítás a gyógyszerszállítással azonos módon valósítható meg.
Mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályoknak eleget téve történjék a kezelésük.
Klór-fluor-szénhidrogéneket tartalmazó kiselejtezett berendezések
Hűtőszekrényekben, légkondicionáló berendezésekben, halonnal töltött tűzoltókészülékekben a hűtőanyagként használt halogénezett szénhidrogének jelentik az alapvető gondot, bár az újonnan gyártott hűtőszekrényekben már nem a környezetre nagyobb veszélyt jelentő anyagokat használnak fel, de a ma kiselejtezésre kerülők között még találhatók olyan készülékek, amelyek freont tartalmaznak. Ez az anyag az un. ózonlyuk - vagyis a magas légköri kedvezőtlen folyamatok - egyik okozója, és mint ilyen, veszélyt jelent a környezetre (pl. a nem kívánatos éghajlat-változások előidézője).
Új készülék vásárlása során a régi készüléket a vásárlás helyén visszaveszik a lakostól.
Fertőzésveszélyes egészségügyi hulladékok (injekciós tűk, fecskendők, infúziók, transzfúziós szerelékek, vágó, szúró éles eszközök, ampullák, tárgylemezek) (V 97104)
Az otthoni betegápolás során - főleg hosszan tartó vagy krónikus betegek ellátásakor - injekciós tűk, fecskendők (tűvel), infúziók, transzfúziós szerelékek, vágó, szúró, éles eszközök, ampullák keletkeznek. Ezek fertőzésveszélyt jelentenek és betegségeket terjeszthetnek, ezért elkülönített gyűjtésük és szabályoknak megfelelő kezelésük feltétlenül megoldandó.
Speciális felszereltségű szervezetek vannak, amelyek e csoport hulladékainak gyűjtésére készültek fel. Az ilyen hulladékok általában olyan gyűjtőedényben kerülnek összegyűjtésre, amelyek nem nyithatók ki, csak a bedobónyíláson keresztül lehet a hulladékot bejuttatni a dobozba.




Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése