A világ második legdrágább vízdíja a budapesti, a hatodik a balatoni!

Bár vízparti települések, mégis a világ hatodik legdrágább vízdíját kell kifizetniük a balatoni és a velencei tó melletti településeknek. Tab községnek most végre sikerül a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ( DRV) hálózatáról leválni. Az önálló szolgáltató céggel az önkormányzat ugyanis 15-20 százalékkal tudja majd csökkenteni a lakosság vízdíjat.
A NatGeo összesítése szerint a világ legmagasabb vízdíját Koppenhágában kell megfizetni: Dánia fővárosában ugyanis 3,4 USA-dollárba kerül egy köbméternyi víz. A második legdrágább vizet szolgáltató város, nem más, mint a Duna-parti Budapest! A kétmilliós magyar főváros 2,8 dollár/m3-es vízdíja megelőzi a skóciai Glasgow-t, Berlint, de még a 9 milliós New Yorkot is! A balatoni és a velencei pár száz, vagy pár ezer lakosú települések lakosságának kiszámlázott vízdíj azonban lényegesen felülmúlja a világvárosok vízdíját is! Ugyanis míg a magyar tenger partján élőknek 2,20 USA-dollárt kell fizetniük a vízért köbméterenként a DRV-nek, addig például a 22 milliós Pekingben csak 2 centet. Az állam azonban másutt a világon mintha jobban beszállna a vízdíj-támogatásba. Rómában csak fél dollár egy köbméter víz, a Nyugat-afrikai Dakarban a 0,2 dollár is magasnak számít, de ebből a pénzből elvezetik a vizet a szegénynegyedekbe is. A homoktenger közepén felépített etióp fővárosban, Addisz-Abebában 0,09 centet, Kairóban pedig csak 0.03 centet kell kifizetni az embereknek a szolgáltatóknak.
Vízdíjak a világban, amerikai dollárban
Koppenhága 3,4
Budapest 2,8
Berlin 2,5
Glasgow 2,5
Gent 2,3
Balaton és Velencei tavi települések 2,2
San Diego 1,6
Brisbane 1,5
New York 0,8
Madrid 0,6
Róma 0,5
Peking 0,2
Acapulco 0,2
Panamaváros 0,2
Dakar 0,2
Addisz-Abeba 0,09
Kairó 0,03
Akad, ahol az árakat a politika szabja; Türkmenisztánban és Líbiában ingyen van a víz és Kubában is csak filléreket kell fizetni érte. Megjegyezzük, nálunk is volt ilyen; 1988-ban még ugyanannyiért fogyasztottunk egy köbméter vizet, mint amennyiért egy kiló kenyeret vettünk: három forint hatvan fillérért. Most a Balaton-partján bruttó 493 forint a vízdíj, az ennél is drágább csatornadíj nélkül. Tabon megelégelték a magas árakat, az év végével leválnak az állami tulajdonú DRV Zrt-ről és önálló szolgáltatót alapítanak.
“Már kész a leendő vízmű kft. társasági szerződése, most a vagyonról egyeztetünk a DRV-vel” - mondta Schmidt Jenő tabi polgármester. “Tizenkét fős dolgozói létszámmal számolunk, ehhez képest az adatok szerint most a díj 35 százaléka arra megy, hogy a DRV Zrt. óriási “vízfejét” el lehessen tartani, csak 75 százalék az üzemeltetési költség. Erre alapozva döntöttünk úgy, hogy mivel a szerződésünk idén decemberben lejár a DRV-vel, januártól visszavesszük a rendszer üzemeltetését. Minden a miénk, a vízműrendszer, a kutak, a DRV ezt bérelte eddig tőlünk. Mi tehát kedvező helyzetben vagyunk, más település, melynek nincs saját rendszere, nem tud ilyen könnyen leválni a mamutcégről.” Schmidt Jenő szerint 15-20 százalékkal is csökkenhet a fizetendő díj jövőre Tabon. “Hét éve nem emeltünk árat, most nyolcszáz forintnál tartunk, ennyi a víz és a csatorna együttes díja; ez hatszáz forintra is lecsökkenhet. Úgy kalkulálunk: ha a DRV-s vízfej miatt eddig kifizetett évi harmincöt-negyvenmillió forintnak csak a felét tudjuk megspórolni, már jól jártunk.” A tabi polgármester szerint sürgető volna az állam beavatkozása az állami tulajdonú vízmű díjaiba, hiszen nyáron háromszorosára nő a lakosság száma a Balatonnál és az erre méretezett rendszerek fenntartását fizettetik meg a télen-nyáron ott élőkkel. Biztató, hogy ugyanezt szorgalmazza Winkler Tamás, a DRV Zrt. nemrégiben kinevezett vezérigazgatója is.

Forrás: http://ingatlan.net/magazin/2010/09/dobbenet-a-vilag-masodik-legdragabb-ivovizdija-a-budapesti-a-hatodik-a-balatoni/



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése