Éghajlatváltozás!

Éghajlatváltozásnak a Föld egészén vagy adott régiójában az átlagos időjárásban bekövetkező jelentős és hosszú távú változásokat nevezzük. Alapvetően az átlagos időjárás minden, nagy időskálán tapasztalható jelentős változását ide soroljuk. A földtörténet folyamán számos alkalommal történtek ilyen változások természetes folyamatok következményeként, napjainkban azonban az emberi tevékenység hatására bekövetkező változásokat tapasztalhatunk.

Az „éghajlatváltozás” kifejezés ezért a mindennapi beszédben legtöbbször az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedésre utal. Érzékenyen jelzi ezt a felmelegedést a gleccserek jelenlegi gyors ütemű olvadása, mely egyértelműen az emberi tevékenység által okozott felmelegedés következménye.

 

Az üvegházhatású gázok légkörbe juttatása a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését okozza. Amíg a fosszilis energiahordozók szerepe meghatározó marad, égetésük révén a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben egyre növekedni fog, súlyos következményeket vonva maga után. A hőmérséklet növekedésével egyidejűleg a tengerszint emelkedésével és egyre gyakoribbá váló extrém időjárási eseményekkel kell számolnunk. Legveszélyeztetettebbek a sarkvidéki területek és Afrika. Ezeken a területeken már most tapasztalható az átlaghőmérséklet jelentős emelkedése, mely a jövőben még erőteljesebb lesz.

Az ENSZ Környezeti Programjának megállapításai szerint „a klímaváltozás hatásai magukban foglalják a mezőgazdaság és ezzel az élelmiszerellátás biztonságának veszélyeztetését, a tengerszint emelkedését, a tengerparti területek pusztulását, természeti katasztrófák gyakoribbá válását, fajok kihalását és járványok terjedését.”

Sajnos a klímaváltozás bekövetkeztét már nem tudjuk megakadályozni. Amit tehetünk, hogy megpróbáljuk mérsékelni, valamint minél sikeresebben alkalmazkodni hozzá. Az emberiség az általa okozott globális felmelegedéssel mint napjaink legnagyobb kihívásával áll szemben. És habár tudatában vagyunk ennek a ténynek, még mindig nem teszünk érte eleget, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Habár a megújuló energiaforrások kiaknázása egy lehetséges megoldás, a világ növekvő energiaigényét még mindig főként fosszilis tüzelőanyagok égetése fedezi. Különböző becslések szerint a megújuló energiaforrások térnyerése még évekig várat magára. De megengedhetjük –e magunknak, hogy addig várjunk?

Forrás: http://climatechangearticles.blogspot.com/2008/04/what-is-climate-change.html



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése