Klímaváltozás- Tíz fontos lépés a várható hatások enyhítése érdekében

1. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális szinten való csökkentése. Ennek érdekében új nemzetközi egyezmény létrehozása lenne szükséges.
 
2. Segíteni az állatokat és a növényeket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban, máskülönben sok vadon élő faj kihalhat. A biodiverzitás csökkenése jelenleg is nagy mértékű, a jövőben ez várhatóan még rosszabb lesz majd.
 
3. Megújuló energiaforrások térnyerése az egész világon. A fosszilis energiahordozók használatának háttérbe szorulásával csökkenne a kibocsátott CO2 mennyisége.
 
4. Az energiahatékonyság fejlesztése. A megújuló energiaforrások térnyerésével egyidejűleg a jelenleg domináns technológiák energiahatékonyságának fejlesztése is szükséges a környezetterhelés csökkentése érdekében.

5. Az óceánok és az erdők védelme. Az óceánok és az erdők bolygónk legnagyobb CO2-nyelőiként működnek, így óriási szerepük van a klímaváltozás mérséklésében.


6. A megújuló energiák térnyerésének és a környezetvédelemnek törvényi eszközökkel való támogatása.

7. Pénzügyi alap létrehozása a fejlődő országok támogatására. A szegényebb országok kevésbé tudnak alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, ezért segítségre szorulnak. Ráadásul ezen országok sokkal kisebb mértékben járulnak hozzá az éghajlatváltozáshoz, mint a fejlett világ.

8. A klímaváltozással foglalkozó kutatások támogatása. A tudományos kutatásoknak kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy megtaláljuk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás legjobb módjait, valamint olyan stratégiákat dolgozzunk ki, melyekkel tehetünk ellene.

9. Az erdőirtások leállítása. Az erdőirtás amellett, hogy a CO2-nyelőként működő erdőket pusztítja, a világ CO2-kibocsátásának mintegy egyötödéért is felelős.

10. A társadalom környezettudatosabbá válása. Az emberiség pénzközpontú értékrendjét környezetközpontú szemléletnek kell felváltania. Fontos tudatában lennünk, hogy az emberiségnek nagyobb szüksége van a természetre, mint a természetnek miránk.

Forrás: http://climatechangearticles.blogspot.com



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése