10 tény a Fluoridról

1. Nyugat-Európa 97%-a döntött a fluorid-mentes víz használata mellett. Közöttük Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Észak-Írország, Norvégia, Skócia, Svédország, és Svájc. (Miközben az európai országok némelyike a sóhoz Fluoridot ad adalékként, a legtöbbjük nem.) Ennek folytán, ahelyett hogy a teljes populáció számára előírná a Fluoriddal kapcsolatos eljárásmódot, Nyugat-Európa tiszteletben tartja az országok egyéni jogait a Fluorid használatát, vagy épp annak megtiltását illetően.
fogkrem_fluor_fluoride.jpg

2. A Fluorid az egyetlen gyógyászati célú (a fogak romlását megelőzendő) kémiai adalék az ivóvízben. Az összes többi kemikália a vízzel hozható kapcsolatba (a víz minőségének javítása érdekében – amire a Fluorid nem alkalmas). Ez az egyik azon okok közül, melyek miatt Európa legnagyobb része megtagadta a Fluoridozást. Például:
Németországban: „A Federal Ministry of Health kifejtése a Fluorid alapú ivóvíz általános engedélyezése ellenében: a kényszeres gyógykezelés problematikus természete.”
Belgiumban: „Az ivóvíz szektor alapvető álláspontja szerint nem kompetenciájuk a lakosság gyógyászati ellátása. Ez az egészségügyi szervezetek kizárólagos felelőssége.”
Luxemburgban: „Nézeteink szerint, nem az ivóvíz a megfelelő módja a gyógyászati kezeléseknek és azoknak akik a Fluorid alkalmazásának szükségességét érzik, adasson meg, hogy olyan úton-módon használják ahogy a legmegfelelőbbnek találják.”
3. Az eddigi hiedelmekkel ellentétben, az elfogyasztott Fluoridnak minimálisak az előnyei. Amikor a víz Fluoridozása megkezdődött az 1940-es és '50-es években, a fogorvosok azt hitték a Fluoridot le kell nyelni ahhoz hogy a legjobb hatását elérjék. Ezt a hiedelmet viszont kétségbe vonta egy modern, nagy kiterjedésű kutatás.
A Centers for Disease Control szerint, a Fluorid „legfőbb hatása időszerű és alkalmi.” Más szóval, a Fluorid használatának bármilyen előnye a Fluoridnak a fogak külső felületén való alkalmazásából származik (miután a szájba került) és nem pedig az elfogyasztásából. Ezáltal nem kerül sor arra, hogy egyéb szöveteket tegyünk ki a Fluorid hatásainak annak lenyelésével.
4. A Fluoridos víz többé nem ajánlott csecsemőknek. 2006 Novemberében, az American Dental Association (ADA) felhívta a szülők figyelmét arra, hogy kerüljék a Fluoridos víz használatát a csecsemőiknél. A fogak gyógyászatát kutatók zöme is hasonló ajánlásokat tett az elmúlt évtized során.
Fluoridnak kitett csecsemők között nagy arányban fejlődhet ki fog-fluorózis – egy maradandó fogkárosodás, amelyet a Fluorid okoz a fogakat alkotó sejtek károsításával. A test más szövetei is érintettek lehetnek az élet korai szakaszában történő Fluorid bevitel hatásának. Egy nemrég megjelent vizsgálat szerint melyet a The Lancet című orvosi lap publikált, a Fluorid rossz hatással lehet a fejlődő agytörzs számára, aminek eredményeként tanulási nehézségek és egyéb hasonló jellegű problémák léphetnek fel.
5. Léteznek megfelelőbb módjai a Fluorid bevitelének a vízhez való keverésen kívül is. Azáltal hogy Fluoridot adnak az ivóvízhez, csecsemők és hátrányos helyzetű népcsoportok kerülnek veszélybe. Ez nemhogy helytelen, de szükségtelen is. Amint Nyugat-Európa is bebizonyította, számos hasonló hatékonyságú és kevésbé káros módja van a Fluorid bevitelének azok számára akiknek szükségeltetik. Például:
  • Alkalmi Fluoridos termékek mint a fogkrém és a szájöblítő folyadékok (mindezek határozott utasítással, a tekintetben hogy nem szabad lenyelni őket) kaphatóak az üzletekben és a gyógyszertárakban. Ezáltal azok számára olcsón és könnyedén elérhető a Fluorid, akik élni kívánnak vele.
  • Ha gondot jelent társadalmilag a Fluorid tartalmú fogkrémek beszerzése (a családi kiszerelésű fogkrém relatíve olcsó), az ivóvíz Fluorid-mentességével megtakarított pénzzel támogathatóak az alkalmi Fluorid termékek (vagy a nem Fluoridos alternatíváik) azon családok számára, akiknek szükségessé válnak.
  • A vízkészletekhez kevert Fluorid legnagyobb része elpazarolódik, mivel az ivóvíz több mint 99%-a nem ember által kerül elfogyasztásra. Ehelyett autómosásra, öntözésre, mosogatásra, stb. használódik el.
fluorid_fogapolas.jpg 

6. A Fluorid bevitele kevés előnnyel rendelkezik, ellenben számos rizikóval. Miközben a Fluorid előnye a foggal való érintkezésből származik, a szervezetre (a fogakon kívül számos más szövetre) gyakorolt ártalmai annak elfogyasztásából erednek.
A lenyelt Fluorid ártalmai dózisokkal lettek illetve azok számára, akik Fluoridot alkalmazó környezetben élnek. Például:
  • Rizikó az agytörzsre nézve. A National Research Council (NRC) szerint a Fluorid károsíthatja az agyat. Az 1990-es években az EPA által végzett állatkísérletek során demenciához (elbutulás) hasonló tüneteket észleltek azonos koncentrációjú (1 ppm) Fluoridos víz mellett, miközben az emberekről készített tanulmányok alapján az IQ hanyatlás jeleit észlelték már 0,9 ppm szint mellett azon gyermekek között akik jellemzően csökkent táplálékbevitelűek és már 1,8 ppm szintnél a kielégítő táplálékbevitelű gyermekek között.
  • A Pajzsmirigy veszélyei. Az NRC szerint, a Fluorid egy „belső elválasztású mirigy izgató” anyag. Az NRC leginkább arra figyelmeztetett, hogy a napi 0,01-0,03 mg/kg/nap dózisú Fluorid ami az ivóvízből származik, csökkentheti a pajzsmirigy működőképességét azon egyének között, akiknek alacsony mértékű a jód-bevitele. A pajzsmirigy működésének csökkenése a mentális épséget veszélyezteti, depressziót és testsúly gyarapodást idézhet elő.
  • A csontok épségének veszélyei. Az NRC alapján, a Fluorid gyengítheti a csontozat szilárdságát és a csonttörés esélyét növeli. Miközben az NRC nem tudott pontos adattal szolgálni arról hogy mekkora dózisú Fluorid veszélyeztetheti a csontozatot, megjegyezte hogy a jelenlegi ismeretek alapján a csonttörés kockázata 1,5 ppm dózis felett növekedhet meg, mely alig magasabb érték mint a vízhez adott Fluorid koncentráció mértéke (0,7-1,2 ppm).
  • A csontrák kockázata. Állati és emberi kísérletek – a Harvard tudósainak legújabb vizsgálataival együttesen – alátámasztják a kapcsolatot a Fluorid és a csontrák egyik formája (Osteosarcoma) között a 20 évnél fiatalabb férfiaknál. Ez a kapcsolat a Fluorid és az Osteosarcoma között a National Toxicology Program-ban került kifejtésre „biológiailag kézenfekvő”-nek titulálva. Azon kamaszkorúaknak a fele akiknél kialakul az Osteosarcoma, életüket vesztik a diagnózist követő néhány éven belül.
  • A vesebetegek rizikói. A veseelégtelenségben szenvedők fogékonyabbak a Fluorid-mérgezésre. Az emelkedett kockázatért a test Fluorid-eltávolító képességeinek romlása a felelős. Ennek eredményeként, mérgező koncentrációjú Fluorid képes felgyülemleni a csontokban, elősegítheti az alumínium-mérgezés kialakulását, és okozhatja vagy súlyosbíthatja az úgynevezett vese-osteodystrophy betegséget.
 fluor_fluoride_fogapolas.jpg

7. Ipari kemikáliák, melyeket a víz Fluoridizálásához használnak, sajátságos egészségkárosító hatással rendelkezhetnek, melyek nem találhatók meg a természetes Fluorid-összetételekben. Ezek a kémiai anyagok – fluoroszilicid sav, nátrium szilikofluorid, és nátrium fluorid – ipari hulladékai a foszfát-trágyát előállító iparágnak. Ezek közül a Fluoroszilicid sav (FSA) a leggyakrabban használatos. Az FSA egy maró hatású sav melyet kapcsolatba hoztak a gyermekek magas vér-ólom szintjével. Egy nemrég készült tanulmány szerint melyet az University of North Carolina végzett, az FSA – klórozott elemekkel együtt – kiválasztja az ólmot a vízvezetékek réz-illesztéseiből, emellett az University of Maryland tanulmánya alapján azokban az épületekben a legmagasabb a Fluoridizáló kémiai anyagok vér-ólom szintre mért hatása, melyek 1946-os években épültek. Az ólom idegméreg, mely tanulási nehézségeket és viselkedésbeli problémákat okozhat a gyermekeknél.
8. A víz Fluoridizálásának előnyei a fogakra nézve el lettek túlozva. A Fluoridizálást támogatók is belátták hogy mindez korántsem akkora hatékonyságú mint ahogy azt előzőleg elvárták. Miközben az ezt támogatók továbbra is hisznek hatékonyságában, egyre több tanulmány kérdőjelezi meg ezt az állítást. Egy módszeres vizsgálat szerint melyet az Ontario Ministry of Health and Long Time Care végzett, „A Fluoridizálás hatásainak jelentősége abszolút nem nagy, gyakran nem statikusan jelentős és nem lehet klinikai jelentőségű.”
  • Nincs különbség a fogak romlását tekintve a Fluoridizált és a nem Fluoridizált országok között. Miközben a fogromlás csökkenését gyakran a víz Fluoridizálásával magyarázták az USA elmúlt 50 éve során, hasonló mértékű csökkenés volt tapasztalható azon nyugati államokban, ahol sosem adtak Fluoridot a vízhez. Nyugat Európa legnagyobb része elutasította a víz Fluoridizálását. Mégis, a World Health Organization összefüggő adatai alapján az ottani fogkárosodás éppoly alacsony előfordulású, sőt gyakran alacsonyabb mint az USA-ban tapasztaltak.
  • A szuvasodás nem növekszik a Fluoridizálás megszüntetésével. Ellentétben a korai felfedezésekkel, 2000 óta öt különálló tanulmány igazolta hogy nem növekedett a fogszuvasodás azon közösségekben, ahol megszüntették a Fluoridizálást.
  • A Fluoridizálás nem előzi meg a száj egészségének kríziseit a szegényebb térségekben.„A száj-egészség egyenlőtlenségeinek csökkentését elősegítő Fluoridizáció bizonyítékai gyenge minősítésűek, ellentmondásosak és megbízhatatlanok. Az Egyesült Államokban komoly fog-egészségügyi krízisek alakulnak ki az alacsony bevétellel rendelkező régiókban, a vízhez adott Fluoridtól függetlenül. Ennek fejében, némely tanulmány alátámasztotta, hogy a komoly fogkárosodás előfordulása gyermekkorban („bébi üvegfog”) nem jelentősen különbözik a Fluoridos és a nem-Fluoridos területeken. Ilyenformán, némely érzelmi alapokon nyugvó ellentmondó állítástól függetlenül, a víz Fluoridizálása nem előzi meg a hiányos fogegészség-megőrzésből eredő szájüregi problémákat. Miközben némely állítás szerint a Fluoridizálás különösen eredményes az alacsony bevételű térségekben, nagyon kevés a bizonyíték ahhoz hogy ezt támogathassák. A Brit kormány vizsgálata szerint
9. A Fluoridizálás megnövekedett terhet jelent az alacsony bevétellel rendelkező közösségek számára. Ahelyett hogy különösen nyereséges volna ezen közösségek számára, a Fluoridizáció jelentős teher, valamint ártalmas is. Például:
  • Alacsonyabb költségvetésű családok kevésbé képesek elkerülni a Fluoridozott vizet. A költséges palackozott víz és a drága vízszűrők végett ezek a háztartások kevésbé lesznek képesek elkerülni a Fluoridot amit a vízhez adalékolnak. Ennek eredményeként ezen háztartások kevésbé tudják követni az ADA ajánlásait, miszerint a gyermekeknek nem ajánlott a Fluoridozott víz fogyasztása. Ez a magyarázata annak, hogy miért az Afroamerikai gyerekek szenvednek a legnagyobb mértékben kifejlődött fog-fluorózisban az USA területén.
  • Alacsony bevétellel rendelkező családok veszélyeztetettebbek a Fluorid-mérgezés tekintetében. Ezen felül, elfogadott tény hogy azon egyének akiknek elégtelennek minősül az élelmiszer-bevitele, fogékonyabbak a Fluorid mérgező hatásaira. Mivel a nem kielégítő étrend a szegényebb országokban gyakoribb és mivel a betegségek köztudottan védtelenebbé teszik az embert a Fluoriddal szemben ezen országokban (úgy mint a végső stádiumú veseelégtelenség esetében), valószínű hogy ezek a közösségek vannak leginkább kitéve a Fluoriddal kapcsolatos ártalmas következményeknek. Dr. Kathleen Thiessen, a National Research Council fluorid-mérgezést készítő vizsgálatának egyik tagja véleménye: „Úgy találom, az alacsony jövedelmű közösségek veszélyeztetettebbek a Fluoridos víz fogyasztásának legalább egynéhány hatását tekintve.”
fogmosas_fluor_fluoride.jpg 

10. Egyéb források szerint, az emberek számos része túlzottan ki van szolgáltatva a Fluoridnak. Szemben azzal amikor a Fluoridizálás először megkezdődött, az Amerikaiak sok más forrásból* vesznek Fluoridot magukhoz a vízkészletek mellett. Ennek eredményeként az emberek számos része meghaladja az ajánlott napi adag bevitelét, s ezáltal megnövekedett veszélynek vannak kitéve a toxikus hatásokkal szemben. Például sok gyermek több Fluoridot visz be csupán a fogkrémből annál, mint amennyi „optimálisnak” mondható egy teljes napi bevitel értékénél. A Journal of Public Health Dentistry szerint:
„Tulajdonképpen minden szerző megjegyezte, hogy némely gyermek több Fluoridot visz be csupán a fogkrémekből annál, mint az ajánlott teljes napi Fluorid bevitel.”
Mivel megnövekedett azon együttes források száma, melyek kiszolgáltatják az embert a Fluoridnak, a fog-fluorózis mértéke (szemmel láthatóan a gyermekkori Fluorid-túladagolás) jelentősen megnövekedett az elmúlt 50 évben. Ahol is a fog-fluorózis a gyermekek kevesebb mint 10%-át érintette az 1940-es években, a legutóbbi nemzeti felmérés alapján pedig ma már több mint a 30%-át.
* A Fluorid további forrásai: Fluoridos fogászati termékek, Fluoridos rovarirtószerek, Fluoridot tartalmazó gyógyszerek, tartósított élelmiszerek melyek Fluoridos vízzel készültek, és a tea.




Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozOszd meg a Citromail-lel!Add az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése